sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Pastellimaalausta Kroatiassa, opettajana Karen Margulis

Heinäkuun 2016 alussa Aria Workshops järjesti Kroatiassa viikon kestävän pastellimaalauksen työpajan, jossa opettajana ja ohjaajana oli tunnettu amerikkalainen pastellitaiteilija Karen Margulis. Olen seurannut hänen blogiaan jo pidemmän aikaa. Karen on pitänyt myös yhden kurssin Suomessa, mutta en silloin sitä huomannut. Nyt ilmoittauduin työpajaan heti, kun sen netistä löysin. Työpajan käytännön järjestelyistä vastasi Mario Vukelic ja hänen vaimonsa Minja. Kaikki sujui upeasti ja viikosta muodostui kaikille unohtumaton elämys.Paikka oli pienessä Kukcin kylässä lähellä Porečin kaupunkia Istrian niemimaalla lähellä Slovenian ja Italian rajaa. Oppilaita oli yhteensä yhdeksän Yhdysvalloista, Kanadasta, Englannista, Belgiasta, Ranskasta, Sloveniasta ja Kroatiasta sekä minä Suomesta. Osallistujat olivat jo kokeneempia pastellitaiteilijoita. Minä taisin olla heihin verrattuna vasta-alkaja. 

Majoitumme täyshoitoon Villa Gloriaan, joka oli pieni perheomisteinen hotelli. Siellä oli myös yhteinen tilava ateljee opetusta ja maalaamista varten. Loistavat ruoat valmisti paikallinen keittiömestari - ja ruokaa oli vähintäänkin riittävästi. Paikan emäntä Manda kohteli meitä kuin ystäviä.

Viikon ohjelma oli erittäin hyvin järjestetty. Yleensä päivä aloitettiin Karenin opetuksella ja maalausdemoilla. Sitten tehtiin töitä joko ateljeessa tai luonnossa paikan ympäristössä. Ulkona tapahtuvaa plain air -maalaamista harjoitettiin myös lähiympäristöön tehtävillä retkillä. Istrian niemimaa on kaunis ja vehreä - aika lailla italialaistyyppinen. Alueella onkin edelleen paljon italiankielisiä asukkaita ja tiekyltit ovat sekä kroatiaksi että italiaksi. Aina ei vain maalattu. Kiersimme ohjatusti tutustumassa lähikaupunkeihin ja maaseutuun, pysähdyimme rantakahviloihin nauttimaan espressoa ja katselemaan eteerisesti yläviistoon. Retkiin kuului tutustumista kulttuurikohteisiin, vanhoihin kyliin ja viinimaistamista paikallisella viinitilalla. Retkikohteisiin kuuluivat Poreč, Rovinj ja Grožnjan ja välillä vaan lähdimme meren rantaan uimaan tai kuvaamaan auringonlaskua.

Mitä sitten opin viikon aikana? Saimme todella paljon sain hyviä oppeja yleisesti maalaamisen kehittämiseksi sekä myös henkilökohtaisia ohjeita oman työskentelyn parantamiseksi. Henki kurssilla oli loistava, siellä syntyi uusia ystävyyssuhteita. Emäntämme Manda luulikin meidän oppilaiden olleen vanhoja ystäviä, koska tulimme alusta lähtien niin hyvin juttuun keskenämme.


Seuraavissa blogeissani kerron tarkemmin niistä kultajyvistä, joita Karen meille antoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti