maanantai 13. kesäkuuta 2016

Taiteilijan matkavarustus


Kesällä on mukavaa maalata ulkosalla. Paitsi että pääsee nauttimaan harrastuksesta valitsemassaan kauniissa ja/tai mielenkiintoisessa ympäristössä, on erittäin opettavaista tehdä luonnosmaisia töitä alla prima eli kerralla valmiiksi. Kun ulkosalla valo voi muuttua nopeasti, pitää myös maalaus saada aika nopeasti vähintään siihen vaiheeseen, että sitä voi jatkaa sisätiloissa. Usein tällaiset työt ovat raikkaampia kuin ajan kanssa ateljeessa työstetyt.

Itse en halua kantaa raskasta maalausvarustusta vaan haluan keskittyä päivästä ja ympäristöstä nauttimiseen. Siis, miten selviydyn kevyellä, mutta riittävällä varustuksella? Minun tapauksessani varustus valitaan yleensä pastelli- tai vesiväritöitä varten, mutta kyllä näitä voi käyttää myös öljy- tai akryylimaalauksessa.

Valokuvausjalusta maalaustelineenä

Koska harrastan myös valokuvausta, minulle oli luonnollinen valita käyttää samaa valokuvausjalustaa myös maalaustelineenä. Valintani oli Siruin pieni hiilikuitujalusta varustettuna pienellä kuulapäällä. Ilman kuulapäätä jalustan pituus on kokoon laitettuna vain 40 cm ja pitkänä 115 cm. Kuulapää on 9 cm pitkä. Tähän jalustaan sitten kiinnitän tilpehöörit, joilla valokuvausjalusta muuntuu maalaustelineeksi.

Vesivärit

Usein teen vesiväreillä luonnoksia tai teen niillä pohjamaalauksen pastellitöille. Reppuun sujautan pienen 12 värin laatikon Van Gogh -vesivärejä, jossa on yksi pieni matkasivellin. Jos tarkoituksena on varsinaisesti tehdä vesivärimaalaus, otan mukaani isomman setin Windsor & Newton -värejä ja useampia pensseleitä. Vesiastioina käytän Cobran litistettäviä pehmeitä mukeja. Pastellivärit

Olen koonnut pastelliliiduista n. 100 liidun valikoiman pieneen Heilman Designs laatikkoon. Heilman-laatikot ovat erittäin laadukkaita ja aika kalliita. Hyvää ei saa halvalla. Omani olen tilannut suoraan valmistajalta Yhdysvalloista.
Tämän setin liidut ovat pääasiassa kovahkoja Rembrandt-liituja, joita täydentää pienet NuPastel-liidut sekä muutamia pehmeämpiä Sennelier-liituja. Tämän laatikon saa kiinnitettyä valokuvausjalustaan ja maalauksen pidikkeeseen. Laatikon pohjassa on ruuvinkolo, johon kiinnittyy standardikokoinen jalustan ruuvi. Tässä kuvassa laatikkoon on kiinnitetty Siruin kuulapään pikakiinnityslevy, joka astetaan kuulapäähän. Laatikkoon voi myös kiinnittää Heilman Designs -maalauspidikkeen. 


Maalausteline pastellivarustuksella

Maalauspidike

Heilman valmistaa kätevää kokoon taitettavaa maalaustelinettä, jonka voi kiinnittää valokuvausjalustaan joko pastellilaatikon kautta tai suoraan ruuvikierteellä.

Sirui hiilikuitujalusta ja Heilman-maalauspidike

Telineen keskellä on jalustaruuvin kiinnityslevy,
jos ei tökkää telinettä pystyyn pastellilaatikkoon.


Aputaso

Maalaamisessa tarvitaan laskutilaa väreille ja välineille. Tähän tarkoitukseen soveltuu SunEden-firman valmistama aputaso, joka lepää jalustan jalkoja vasten.
Aputason yläpinta

Aputason alapuoli, taitettavat tuet laidoilla

Maalausteline vesivärikattauksella

Kaikki yhteen reppuun


Kaiken tämän saan mahdutettua selkäreppuun, eikä kokonaisuus paljon paina. Jalusta jää hieman näkyviin, jos en viitsi irrottaa kuulapäätä. Kuvassa oleva Lowepro-reppu on suunniteltu valokuvausvälineitä varten, mutta toimii hyvin myös maalarilla.

Tässä vähän isompi vesivärisetti ja reppuni
Antoisia hetkia ulkoilmamaalauksen parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti