sunnuntai 1. toukokuuta 2016

25 maalausta samasta aiheesta

Voiko taivas olla musta ja puut oransseja? Entä vihreä taivas ja siniset puut? Ainakin maalauksessa värit ja valöörit voivat olla juuri niin kuin taiteilija sen haluaa esittää. Maisemamaalarina maalauksessa useimmiten tulee käytettyä paikallisväriä, siis sitä väriä, jota aiheessa oikeastikin on. Siinä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta se saattaa jäykistää työn vain kopioksi näkymästä, ja taiteilijan oma tulkinta jää ohueksi. Itse taistelen jatkuvasti "oikein" tekemistä vastaan ja yritän irrottaa maalauksen reaalimaailman kuvaamisesta abstraktimpaan suuntaan. Paljon on vielä työtä tehtävänä!

Tänä keväänä ryhdyin harjoitusmielessä tekemään samasta aiheesta erilaisia töitä vaihdellen värejä ja muotoja. Jotta en jäisi liiaksi yksityiskohtiin eikä yhden työn tekemiseen menisi liikaa aikaa, valitsin paperin kooksi 15 x 20 cm, ja välineeksi kuivapastellit. Yhteen tällaiseen maalaukseen minulla menee 30-60 min. Tavoitteena pitäisi olla mieluummin puoli tuntia, mutta joskus on juuttunut minimaalauksen ääreen tunniksikin. Koska tarkoituksena ei olekaan tehdä valmiita maalauksia, voi tehdä vapaamminen erilaisia kokeiluja ja kehitellä omaa ilmaisua. Välillä tuloksena on ollut aivan omituisia väriyhdistelmiä ja joskus myös sellaisia, joista olen itse kovastikin pitänyt. 

Tähän mennessä olen tehnyt 25 pikkumaalausta.


Lähtökohtana töissä on pieni hiekkatie, joka kulkee tammilehdossa Saarenmaalla. 


Ensimmäisessä maalauksessa värit ovat lähellä paikallisvärejä, muissa jotain ihan muuta.Joko kyllästyttää? Katsojaa ehkä, minua ei, koska väriyhdistelmät ja maalaustavat eivät lopu koskaan. Pastellitaiteilija Marla Baggetta teki samasta aiheesta 100 maalausta. Hänen esimerkistään sainkin kimmokkeen kokeilla itsekin sarjamaalamista. Jos samaan määrään tähtään, olen vasta urakan alussa. Aika näyttää, mihin asti jaksan. Luulen joka tapauksessa olevan mielenkiintoista ja opettavaista seurata maalausten muuttumista urakan aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti