sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kuvataiteiden harrastajan odysseia


Kun noin kaksi vuotta sitten ryhdyin harrastamaan taidemaalausta, lähdin liikkeelle käytännöllisesti katsoen täysin alkeista. Teini-iässä olin jonkin verran maalannut öljyväreillä, mutta sen jälkeen piirtäminen ja maalaaminen oli jäänyt liki neljäksi vuosikymmeneksi. Koko ajan olen silti ollut kiinnostunut kuvataiteista. Visuaalisilla asioilla on aina ollut minulle suuri merkitys. 

Olen myös harrastanut valokuvausta koko elämäni, ja viimeisten vuosien aikana varsin intensiivisestikin. Jonkin verran myyn valokuviani kansainvälisten kuvapankkien kautta. Ei sieltä tulevilla rahoilla ole minulle juurikaan taloudellista merkitystä, mutta mieltä lämmittää, kun joku on kuvistani valmis jotain maksamaan.

Kun pari vuotta sitten jäin työttömäksi ja sen myötä pois aktiivisesta työelämästä eläkettä odottelemaan, heräsi innostukseni taidemaalaukseen. Aluksi ostin pienen setin vesivärejä ja osallistuin työväenopiston kuvataidekurssille. Keväällä 2014 päädyin sattumalta Temperan myymälässä tutkimaan Caran d'Achen pastelliliituja. Jokin niissä innosti minua välittömästi. Ostin valmiin 40 värin maisemalajitelman, joka sisälsi pastelliliidut ja pastellikynät samoissa väreissä. Tästä alkoi seikkailuni kuivapastellien ihmeellisessä maailmassa, johon olen sittemmin sukeltanut paljon syvemmälle kuin osasin silloin aavistaakaan. 

En löytänyt juurikaan suomenkielisiä ohjeita pastellimaalauksesta, välineistä ja tarvikkeista. Myöskään pastellimaalauksen opetusta ei juuri tarjota. Ehkä pastelleja pidetään taidepiireissä vähempiarvoisena välineenä. Onneksi netistä löytyy englanninkielistä ohjeistusta ja opetusmateriaalia runsaasti, kunhan vaan jaksaa käyttää riittävästi aikaa.

Tässä blogissa kerron omia kokemuksiani aloittelijan matkasta taiteen maailmaan. Erityisesti kerron pastellimaalauksesta, jos vaikka kokemuksistani ja kokeiluistani olisi jotain hyötyä muille vasta-alkajille ja pastelleista kiinnostuneille. Käsittelen myös hieman vesivärejä, akryyleja sekä öljyvärejä.

Saadaksenne oikean kuvan osaamistasostani julkistan tässä ihan ensimmäisen pastellityöni puolentoista vuoden takaa Caran d'Ache -liiduilla Canson Mi-Teintes-paperille. Aiheena on thaimaalainen lyhty.Toivon mahdollisilta lukijoiltani kommentteja ja palautetta teksteihini. Esittämäni asiat ovat vain omia näkemyksiäni, eikä niitä pidäkään ottaa totuuksina.

Seuraavassa blogi-kirjoituksessani käsittelen pastellien valintaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti