sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Oppia ja inspiraatiota

Kun valitsin pääasialliseksi välineekseni kuivapastellit, jouduin heti alkuun toteamaan, että Suomesta oli kovin vaikeaa löytää sopivia taidekursseja pastellitaiteilijalle. Tärkeimmät muut välineet olivat kyllä vahvasti edustettuina. Vaan ei pastellit. 

Käytännössä opettelin pastellien käytön itsenäisesti lukemalla oppaita ja katselemalla opetusvideoita. Ja tietysti tekemällä paljon pastellimaalauksia. Kohta tulee kaksi vuotta täyteen ensimmäisten pastelliliitujen ostamisesta. Näiden kahden vuoden aikana olen tehnyt noin 200 pastellimaalausta. Vaikka olenkin omasta mielestäni jo oppinut yhtä ja toista, olen silti vielä polun alkupäässä. Tekniikkapuolella pastellien käyttö on jo paljon luontevampaa, mutta ilmaisussa ja oman tyylin hakemisessa kamppailen tuskaisesti.

Tärkeä osa oppimista on todellisten pastellitaiteijoiden töiden tutkiminen ja heidän opetusten seuraaminen. Onneksi netistä löytyy runsaasti opetusvideoita, blogeja ja muita oppaita. Monet näistä ovat ilmaisia, mutta parhaista joutuu maksamaan. Itse olen ostanut e-kirjoja ja maksullisia videoita, joista monet ovat todella hyviä. Ostin itselleni vuodeksi artistsnetwork.tv:n vuoden mittaisen videoiden katseluoikeuden. Maksoi noin 200 USD.

Tässä muutamia pastellitaiteilijoita, joita itse olen seurannut. Mainitut ovat pääosin maisemamaalareita, joka sattuu olemaan myös oma suuntaukseni.

Richard McKinley, pastellien grand old man. Hänellä on muutamia erinomaisia opasvideoita artistsnetwork.tv:ssä sekä kirjoja.
Liz Haywood-Sullivan, videoita ja kirjoja.
Teresa Saia, vahvojen värien maalauksia.
Lyn Asselta, maisemia ja urbaania ympäristöä.
Karen Margulis, pitää aktiivista blogia, jossa on joka päivä uusia vinkkejä.
Marla Baggetta, värikkäitä maisemamaalauksia.
Stan Sperlak, maisemIa ja ihmisiä.

Aina taiteilijat eivät ole pedagogiikan jättiläisiä, mutta jotkut ovat kyllä todella hyviä.

Kaikkien näiden - ja monen muunkin taiteilijan - tyyliä olen yrittänyt jäljitellä vaihtelevalla, mutta yleensä heikohkolla menestyksellä. Mestareiden töitä kyllä kannattaa kopioida ihan harjoitusmielessä. Niistä oppii paljon, ja se antaa myös eväitä oman tyylin löytymiseen.

Kesäinen maantie 26 x 38 cm


Itseäni kiinnostaisi myös abstraktimpia suuntauksia edustavat taiteilijat, mutta kuivapastellien maailmassa näihin on harvemmin törmännyt. Muutoin uusia mielenkiintoisia taiteilijoita tulee jatkuvasti vastaan. Esim. Pinterest on hyvä paikka etsiä näitä. Toki seuraan myös muita, kuin pastellitaiteilijoita, mutta niistä ehkä joskus toisessa blogissa. 


Jos sinulla on vinkkejä seuraamisen arvoisista pastellitaiteilijoista, niin laita vinkkejä kommenttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti